ΜΕΛΙ Όροι & προϋποθέσεις προμήθειας μελιού από τον παραγωγό στον καταναλωτή

Όροι & προϋποθέσεις για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό στον καταναλωτή

Σκοπός της απόφασης αυτής είναι ο καθορισμός των όρων και των προϋποθέσεων για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού από τον παραγωγό προς τον τελικό καταναλωτή ή στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα τον τελικό καταναλωτή.

Στους όρους και τις προϋποθέσεις για την άμεση προμήθεια μικρών ποσοτήτων μελιού προβλέπεται:

1. Οι φορείς εγκαταστάσεων μελισσοκομίας, οι οποίοι διαθέτουν μελισσοκομικό βιβλιάριο σε ισχύ, δύνανται να προμηθεύουν:

α) άμεσα στον τελικό καταναλωτή, συμπεριλαμβανομένης της προμήθειας μέσω των αγορών που βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας ή/και

β) στα τοπικά καταστήματα λιανικής πώλησης που προμηθεύουν άμεσα μέλι στον τελικό καταναλωτή και βρίσκονται εντός της Περιφερειακής Ενότητας στην οποία εδρεύουν οι εγκαταστάσεις μελισσοκομίας, μέχρι δέκα (10) κιλά ιδιοπαραγόμενου μελιού ανά κυψέλη ετησίως και μέχρι συνολικής ετήσιας ποσότητας χιλίων διακοσίων (1.200) κιλών μελιού.

2. Οι φορείς των εγκαταστάσεων μελισσοκομίας τηρούν τους κανόνες που αναφέρονται στο Παράρτημα Ι του Κανονισμού (ΕΚ) αριθμ. 852/2004.

3. Απαγορεύεται η σύμφωνα με την παρ. 1 προμήθεια μη ιδιοπαραγόμενων ποσοτήτων μελιού.

Καταχώριση και τήρηση Μητρώου φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας 

1. Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) των Περιφερειακών Ενοτήτων τηρούν Μητρώο των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής της παρούσας, το οποίο κοινοποιούν στη Διεύθυνση Κτηνιατρικής Δημόσιας Υγείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την ενημέρωση του καταλόγου εγκεκριμένων και καταχωρισμένων εγκαταστάσεων του άρθρου 8 του π.δ. 79/2007 (Α΄ 95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

2. Η καταχώριση των φορέων εγκαταστάσεων μελισσοκομίας στο Μητρώο της παρ. 1 γίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 5 του π.δ. 79/2007 (Α΄ 95), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Συσκευασία και επισήμανση 

1. Τα υλικά συσκευασίας που χρησιμοποιούνται είναι κατάλληλα για επαφή με τα τρόφιμα, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΚ) αριθμ. 1935/2004.

2. Το μέλι φέρει ετικέτα με τις απαιτούμενες πληροφορίες, σύμφωνα με τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών και τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθμ. 1169/2011, καθώς και τον κωδικό αριθμό του μελισσοκόμου του άρθρου 4 της αριθμ. 370910/14.5.2001 απόφασης, όπως ισχύει κάθε φορά.

 

Οι τύποι του ελληνικού μελιού: τα μελιτώματα και η διατροφική τους αξία

Το μέλι είναι ένα από τα πολυτιμότερα, θρεπτικότερα και πιο υγιεινά τρόφιμα που έχει στη διάθεσή του ο άνθρωπος. Το μέλι ωφελεί τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς δίνει ενέργεια στους μυς, διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα.

Ακόμη, η τακτική χρήση του μελιού στη διατροφή δίνει σφρίγος στον οργανισμό και συντελεί στην παράταση της ζωής. Ο Ιπποκράτης αλλά και όλοι οι γιατροί της αρχαιότητας το συνιστούσαν σαν φάρμακο σε πολλές περιπτώσεις. Σήμερα, αναγνωρίζεται η θεραπευτική του αξία στη δυσκοιλιότητα, στις καρδιοπάθειες, στην αναιμία, στην αδενοπάθεια και στις περιπτώσεις κατάπτωσης και αδυναμίας του οργανισμού.

Τα είδη του μελιού

Το μέλι διακρίνεται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, στο ανθόμελο και στο δασόμελο ή αλλιώς μέλι από μελιτώματα.

Ανθόμελο

Το ανθόμελο προέρχεται από το νέκταρ των λουλουδιών, συνεπώς σ’ αυτή την κατηγορία ανήκουν το μέλι θυμαριού, ερείκης, εσπεριδοειδών, σησαμιάς, βάμβακος, κουμαριάς, καστανιάς, ρίγανης, τσαγιού, ηλιάνθου κλπ.

Οι μέλισσες συλλέγουν νέκταρ από τα λουλούδια ή φυσικούς χυμούς και το αποθέτουν στην κυψέλη τους. Εκεί χάνει υγρασία και φτάνει στη συνηθισμένη υγρασία του μελιού, από 14-18%. Η επιδιωκόμενη υγρασία επιτυγχάνεται με ένα ειδικό όργανο που λέγεται διαθλασίμετρο.

Το μέλι περιέχει κατά 77-78% σάκχαρα (κυρίως φρουκτόζη, σε περιεκτικότητα 25-40%, και γλυκόζη, σε περιεκτικότητα 30-44%), και λόγω της σχετικά χαμηλής του υγρασίας, δεν ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών. Είναι ρευστό στην αρχική μορφή του, αλλά μεταβάλλεται σε κρυσταλλικό όταν μείνει πολύ καιρό. Αποτελείται κυρίως από δύο απλά σάκχαρα, την δεξτρόζη και την λεβουλόζη.

Δασόμελο

Το μέλι που προκύπτει από μελιτώματα προέρχεται από εκκρίματα εντόμων, που απομυζούν τα φυτά. Στην κατηγορία αυτή ανήκει το μέλι πεύκου, ελάτης και άλλων δασικών φυτών, όπως της καστανιάς και της βελανιδιάς. Η χημική σύνθεση ποικίλει από είδος σε είδος. Το 70-80% της συνολικής ελληνικής παραγωγής μελιού προέρχεται από φυτά δάσους.

Πευκόμελο

Το πευκόμελο αποτελεί το 65% περίπου της συνολικής παραγωγής μελιού στην Ελλάδα. Λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, δεν είναι πολύ γλυκό και κρυσταλλώνει σχετικά αργά, αφού η φυσική περιεκτικότητά του σε γλυκόζη είναι χαμηλή. Συγκεκριμένα, τα αμιγή πευκόμελα παραμένουν ρευστά, δηλαδή χωρίς να κρυσταλλώσουν, για περισσότερο από ενάμιση χρόνο.

Ελάτης

Θεωρείται μέλι υψηλής θρεπτικής αξίας και αυτό οφείλεται κυρίως στο μεγάλο αριθμό διαφορετικών ουσιών που υπάρχουν στη σύστασή του. Από τις ουσίες αυτές επικρατούν τα μέταλλα και τα ιχνοστοιχεία (το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος, ο χαλκός κλπ.), τα οποία βρίσκονται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στα ελληνικά ελατόμελα. Θεωρείται ιδανικό για τις παθήσεις του λαιμού και τις αναιμίες.

Το μέλι ελάτης είναι μια από τις καλύτερες και ακριβότερες κατηγορίες μελιού. Υπολογίζεται ότι το 5-10% περίπου του μελιού που παράγεται στην Ελλάδα είναι ελάτης και προέρχεται κυρίως από τις ορεινές περιοχές της Eυρυτανίας, της Πίνδου, του Oλύμπου, από τα βουνά Mαίναλο, Πάρνωνα και Xελμό στην Πελοπόννησο και από την Πάρνηθα στην Aττική.

Είναι ιδιαίτερα πυκνόρρευστο και λόγω του χαμηλού ποσοστού γλυκόζης δεν κρυσταλλώνει ποτέ. Είναι ένα μέλι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία (κάλιο, μαγνήσιο, φώσφορο, σίδηρο κλπ.), περιέχει βιταμίνες σε πολύ μικρές ποσότητες, αλλά ακόμα και αυτή η μικρή ποσότητα βοηθά στην καλύτερη αφομοίωση των σακχάρων από τον ανθρώπινο οργανισμό. Το μέλι ελάτης θεωρείται ιδανικό για παθήσεις του στομάχου και του εντέρου.

Καστανιάς

Το μέλι καστανιάς παράγεται και από το νέκταρ αλλά και τις μελιτώδεις εκκρίσεις της καστανιάς. Η καστανιά ασφαλώς είναι ένα από τα καλύτερα μελισσοκομικά φυτά και αρκετά διαδεδομένο στα ορεινά της Ελλάδας. Η γεύση αυτού του μελιού είναι δυνατή, ελαφρώς πικρή και διαρκείας λόγω της έντονης παρουσίας γύρης. H γεύση του καστανόμελου είναι τόσο έντονη, που μια μικρή αναλογία μπορεί να υπερκαλύψει τη γεύση άλλων μελιών και κρυσταλλώνει αργά μετά από 1-2 χρόνια. Ασφαλώς, είναι ένα μέλι πλούσιο σε ιχνοστοιχεία, έχει επουλωτικές ιδιότητες ενώ η εξαιρετικής ποιότητας γύρη που περιέχει το καθιστά ένα απ’ τα θρεπτικότερα μέλια.

Βελανιδιάς

Το μέλι βελανιδιάς παράγεται κυρίως στις οροσειρές της Ροδόπης, της Κερκίνης, στην Πίνδο, στην ανατολική Θεσσαλία και την κεντρική Πελοπόννησο. Όπως το καστανόμελο, έτσι το μέλι βελανιδιάς έχει ιδιαίτερη και πολύ ξεχωριστή γεύση. Ως μέλι που προέρχεται από μελίτωμα αργεί κι αυτό να κρυσταλλώσει. Θεωρείται ένα από τα πιο θρεπτικά μέλια, με αυξημένο αριθμό ιχνοστοιχείων, όπως κάλιο, μαγνήσιο κ.ά.

 

 

It appears your Web browser is not configured to display PDF files. Download adobe Acrobat or click here to download the PDF file.

Click here to download the PDF file.