Κέντρο διασκέδασης

4. Κέντρα διασκέδασης

 Κέντρο διασκέδασης είναι ο στεγασμένος ή υπαίθριος χώρος συγκεντρώσεως του κοινού για την παρακολούθηση καλλιτεχνικού κυρίως μουσικού προγράμματος, με μεγίστη επιτρεπόμενη 
Α-ηχοστάθμη 100 db, σε συνδυασμό με την παροχή φαγητών ή και ποτών (όπως αναφέρονται στις υποκατηγορίες των επιχειρήσεων μαζικής εστίασης).
 Δεν θεωρούνται κέντρα διασκέδασης οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών στις οποίες, γίνεται χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων ή στερεοφωνικού συγκροτήματος μικρής ισχύος, με μεγίστη Α-ηχοστάθμη κατά τη λειτουργία του καταστήματος 80 db.
 Στα κέντρα διασκέδασης, ανεξαρτήτως δυναμικότητας, η άδεια χορηγείται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΔΙΑΔΠ/Φ.Α.2.1/31600/20.11.2013 (ΦΕΚ Β 3106) και την κοινή υπουργική απόφαση 16228/17.5.2017 (ΦΕΚ 1723/Β΄/2017), όπως κάθε φορά ισχύουν. 
 Οι τακτικοί και έκτακτοι έλεγχοι πραγματοποιούνται από τις καθ ύλην αρμόδιες αρχές. 
Η τεχνική έκθεση συντάσσεται είτε από μηχανικό με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής είτε από άλλο επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, κατατίθεται με σχεδιαγράμματα εις τριπλούν και περιλαμβάνει την ηλεκτρομηχανολογική εγκατάσταση, τον αερισμό - εξαερισμό και τα μέτρα ηχομόνωσης που έχουν ληφθεί σύμφωνα με την προβλεπόμενη ηχοπροστασία με μεγίστη Α ηχοστάθμη 100 db. Στην τεχνική έκθεση θα αποδεικνύεται η αποτελεσματικότητα της ηχομόνωσης και θα αποτυπώνεται η θέση και τα χαρακτηριστικά των ηχείων στην κάτοψη των χώρων σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από την Α5/3010/1985 (ΦΕΚ 593/τ.B΄/2-10-1985). 
Για τα υπαίθρια κέντρα διασκέδασης η έκθεση θα αναφέρει και την απόσταση από σημεία ηχοπροστασίας καθώς και τα τυχόν μέτρα ηχοπροστασίας που έχουν ληφθεί με μέγιστη Α - ηχοστάθμη 100 db και δεν δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας σύμφωνα με την Υ.Δ Α5/3010/1985 (ΦΕΚ 593/τ.B΄/2-10-1985). Όσον αφορά τον Υγειονομικό έλεγχο αυτών ως προς τη μουσική εφαρμόζονται οι όροι και προϋποθέσεις της υγειονομικής διάταξης (ΥΔ) Α5/3010/1985(ΦΕΚ 593/τ.B΄/2-10-1985) όπως τροποποιήθηκε και κάθε φορά ισχύει. 
Χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων στις λοιπές επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών Λοιπές επιχειρήσεις είναι οι επιχειρήσεις τροφίμων και ποτών, (λοιπά καταστήματα) που κάνουν χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων με μεγίστη επιτρεπόμενη Α-ηχοστάθμη μέχρι 80 db. Εξαιρούνται τα κέντρα διασκέδασης και η υποκατηγορία επιχειρήσεις παρασκευής και προσφοράς τροφίμων και ποτών σε κινητούς ή προσωρινούς χώρους, τα περίπτερα και τα κυλικεία χωρίς καθήμενους πελάτες. Στην περίπτωση που ο ενδιαφερόμενος γνωστοποιεί χρήση μουσικής και μουσικών οργάνων στον υπαίθριο χώρο της επιχείρησης πρέπει στον φάκελο του να υπάρχει τεχνική έκθεση μηχανικού με ειδίκευση σε θέματα ηχομόνωσης και ακουστικής, είτε άλλου επιστήμονα σχετικής ειδικότητας, που θα συνοδεύεται με τοπογραφικό διάγραμμα με τη θέση και τη φορά των ηχείων και τα χαρακτηριστικά αυτών.

 Η τεχνική έκθεση θα τεκμηριώνει ότι η ισχύς των ηχείων, η θέση, η απόσταση από κατοικίες, καθώς και τα τυχόν μέτρα ηχοπροστασίας, που έχουν ληφθεί, με μεγίστη Α-ηχοστάθμη 80 db δεν δημιουργούν προβλήματα στα σημεία προστασίας. Η τεχνική έκθεση θα συντάσσεται σύμφωνα με τους όρους και προϋποθέσεις ΥΔ Α5/3010/1985(ΦΕΚ 593/τ.B΄/2-10-1985) όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Οι υπηρεσίες ελέγχου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ΥΔ Α5/3010/1985, ελέγχουν τους όρους και προϋποθέσεις καθώς και την προβλεπόμενη ηχοστάθμη των επιχειρήσεων κατά τη λειτουργία αυτών σε τακτικούς ή έκτακτους ελέγχους. 

Προσφερόμενα Προϊόντα :

Παρασκευάζονται ποικίλα φαγητά, τα οποία προσφέρονται σε καθισμένους ή και σε περαστικούς πελάτες με τη συνοδεία ή μη ποτών, κυρίως οινοπνευματωδών, καθώς και σαλατών, τυριών, φρούτων, γλυκισμάτων κ.λπ., ώστε να αποτελούν πλήρες γεύμα.

Προκειμένου για εστιατόρια χαρακτηριζόμενα ως "εξοχικά" ή "τουριστικά" από τις αρμόδιες Υπηρεσίες ή για εστιατόρια στεγαζόμενα σε ξενοδοχεία, επιτρέπεται η προσφορά σ’ αυτά και πρωϊνών ροφημάτων, απλών ή σύνθετων. 

 

Bάρη μερίδων φαγητών και φρούτων:

1. Κρέατα γενικά ψητά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο παρασκευής, γραμμ.125 τουλάχιστον
2. Κρέας φέτα, μπόν φιλέ και γενικά κρέας χωρίς κόκκαλα, λουκάνικα, σουτζουκάκια και κεφτέδες μόνο από κιμά μόσχου ή βοδινού (σχάρας) γραμμ.110 τουλάχιστον.
3. Ψάρια που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο γραμμ.125 τουλάχιστον.
4. Αστακός, φιλέτο ψαριού, μαγιονέζα αθηναϊκή γραμμ.110 τουλάχιστον.
5. Πουλερικά γενικά που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο γραμμ.125 τουλάχιστον.
6. Γαλοπούλα στήθος φέτα γραμμ.110 τουλάχιστον.
7. Συκωτάκια, εντόσθια γενικά και κοκορέτσι, που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο, γραμμ.125 τουλάχιστον.
Το βάρος των παραπάνω φαγητών θεωρείται μόνο για κρέας, ψάρι κ.λπ. χωρίς σάλτσα, ζωμό και λοιπά είδη, με τα οποία έχουν παρασκευασθεί. 
8. Ντολμάδες χωρίς σάλτσα γραμμ.175 τουλάχιστον.
9. Κεφτέδες χωρίς σάλτσα γραμμ.140 τουλάχιστον.
10. Μακαρόνια μαγειρευμένα χωρίς σάλτσα γραμμ.220 τουλάχιστον.
11. Παστίτσιο και μουσακάς γραμμ.195 τουλάχιστον.
12. Ρύζι πιλάφι χωρίς σάλτσα γραμμ.225 τουλάχιστον.
13. Πατάτες γιαχνί, φούρνου και βραστές, φασολάκια φρέσκα γιαχνί, κολοκυθοπατάτες φούρνου ή γιαχνί, μελιτζάνες γιαχνί, κάθε είδους λαχανικά γιαχνί και τα ίδια φαγητά που παρασκευάζονται με βούτυρο γραμμ.255 τουλάχιστον.
14. Αγκινάρες και μπάμιες, που παρασκευάζονται με οποιοδήποτε τρόπο γραμμ.205 τουλάχιστον.
15. Όσπρια γιαχνί γραμμ 175 τουλάχιστον.
16. Αρακάς με βούτυρο γραμμ.160 τουλάχιστον.
17. Ντομάτες γεμιστές, κολοκυθάκια γεμιστά, πιπεριές γεμιστές και μελιτζάνες γεμιστές γραμμ.225 τουλάχιστον.
Το βάρος των φαγητών τούτων θεωρείται με την ανάλογη σάλτσα.
18. Πατάτες και κολοκυθάκια τηγανητά γραμμ.145 τουλάχιστον.
19. Όσπρια ξηρά σούπα με ανάλογο ζωμό και μαγειρίτσα γραμμ. 350 τουλάχιστον.
20. Τυρόπιτες, σπανακόπιτες γραμμ.125 τουλάχιστον.
21. Χόρτα μαγειρευμένα και σαλάτες βραστές γενικά γραμμ.190 τουλάχιστον.
22. Σαλάτα τομάτα, αγγούρι και αγγουροτομάτα σαλάτα γραμμ.190 τουλάχιστον.
23. Σαλάτες ωμές γενικά γραμμ.145 τουλάχιστον.
24. Ταραμοσαλάτα και σαλάτα ρωσική γραμμ.125 τουλάχιστον.
Το βάρος στις πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι και λοιπά είδη από τα οποία παρασκευάζονται ή γαρνίρονται οι εντράδες, είναι το μισό του βάρους των μερίδων των ιδίων φαγητών, που παρασκευάζονται χωρίς κρέας.
Βάρος στις πατάτες, ζυμαρικά, ρύζι κ.λπ. είδη που παρασκευάζονται με κρέας και προσφέρονται σκέτα είναι το βάρος των μερίδων ιδίων ειδών που παρασκευάζονται χωρίς κρέας.
25. Ταραμάς γραμμ.65 τουλάχιστον.
26. Γαρίδες γραμμ 112 τουλάχιστον.
27. Χαλβάς γραμμ.65 τουλάχιστον.
28. Τυρί φέτα γραμμ.65 τουλάχιστον.
29. Τυρί σκληρό (κασέρι, κεφαλοτύρι κ.λπ.) γραμμ.55 τουλάχιστον.
30. Ελιές γραμμ.80 τουλάχιστον.
31. Καρπούζι, πεπόνι (μερίδα) γραμμ.570 τουλάχιστον.
32. Σταφύλια γραμμ.320 τουλάχιστον.
33. Βερύκοκα γραμμ.190 τουλάχιστον.
34. Κεράσια γραμμ.160 τουλάχιστον.
35. Μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, κατά μέγεθος και βάρος γραμμ.190 τουλάχιστον.
36. Ζύθος με το ποτήρι γραμμ.220 τουλάχιστον.

 Bάρος των ειδών ζαχαροπλαστικής:

1. Πάστες κομμένες, μπακλαβάδες, γιουμουρντά και τρίγωνα, το τεμάχιο 70 γραμμ. τουλάχιστον.
2. Γλυκίσματα φόρμας (π.χ. κασετίνες, μόν μπλάν, σαρλότες κ.λπ.), το τεμάχιο 70 γραμμ. τουλάχιστον.
3. Γλυκά ταψιού, που παραμένουν συνεχώς μέσα στο σιρόπι, το τεμάχιο 95 γραμμ. τουλάχιστον.
4. Γλυκά ταψιού μέσα σε σιρόπι, που αποσύρονται για πώληση, το τεμάχιο 70 γραμμ. τουλάχιστον.
5. Παγωτά, γενικά γαρνιρισμένα ή όχι, το τεμάχιο 95 γραμμ. τουλάχιστον. 
6. Λουκουμάδες τρυπητοί με μέλι η μερίδα 95 γραμμ. τουλάχιστον.
7. Λουκουμάδες ατρύπητοι με μέλι, η μερίδα 150 γραμμ. τουλάχιστον.
8. Μπουγάτσες το τεμάχιο 95 γραμμ. τουλάχιστον.
9. Κατημέρι το τεμάχιο 125 γραμμ. τουλάχιστον.
10. Βούτυρο με μέλι η μερίδα το γραμμ. τουλάχιστον, από τα οποία 35 γραμμ. βούτυρο.
11. Κομπόστες γενικά χωρίς σιρόπι η μερίδα 80 γραμμ. τουλάχιστον.
12. Ρυζόγαλο και κρέμα πιάτου, η μερίδα 150 γραμμ. τουλάχιστον.
13. Γάλα βρασμένο 220 γραμμ. τουλάχιστον.
14. Τυρόπιττες 70 γραμμ. τουλάχιστον.

Χώροι καπνιζόντων σε καζίνο, κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική (ΦΕΚ Β' 103/24-01-2019)

(ΦΕΚ Β' 103/24-01-2019)

2986/2019 Καθορισμός όρων και προϋποθέσεων για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων εντός των καζίνο, των κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και των καταστημάτων όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, καθώς και του χρόνου καταβολής και της διαδικασίας είσπραξης του ετήσιου τέλους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθ. 45 του ν. 3986/2011 (Α΄ 152), όπως αντικαταστάθηκε και ισχύει με το άρθρο 1 υποπαρ. Ι.6 του ν. 4254/2014 (85 Α΄)»

Τέλη και ειδικές Φορολογίες

(ΦΕΚ Β' 103/24-01-2019)

ΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ -ΥΓΕΙΑΣ

 Άρθρο 1

Με την παρούσα απόφαση καθορίζονται οι ειδικότεροι όροι και προϋποθέσεις λειτουργίας χώρων καπνιζόντων καθώς και ο χρόνος καταβολής και η διαδικασία είσπραξης του ετήσιου τέλους καπνιζόντωνστην περίπτωση λειτουργίας χώρων καπνιζόντων σε καζίνο, κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ., όπως αυτά ορίζονται στην αριθμ. Υ1γ/Γ.Π/οικ.47829/2017 (Β΄ 2161) απόφαση του Υπουργού Υγείας και σε καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια.

Άρθρο 2

Προϋποθέσεις λειτουργίας χώρων καπνιζόντων σε καζίνο, κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και σε καταστήματα όπου νομίμως  διεξάγονται τυχερά παίγνια

1. Για την λειτουργία του χώρου καπνιζόντων σε καζίνο, στεγασμένα κέντρα διασκέδασης με ζωντανή μουσική εμβαδού άνω των 300 τ.μ. και σε καταστήματα όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, ο χώρος αυτός θα πρέπει:

(α) Να έχει μέγιστο εμβαδόν έως το 1/2 των τετραγωνικών του συνολικού εμβαδού του καταστήματος.

(β) Να διαχωρίζεται σαφώς από τους χώρους μη καπνιζόντων και να φέρει κατάλληλη σήμανση σε εμφανές σημείο ορατό από τους παρευρισκόμενους εντός του χώρου.

(γ) Να είναι εφοδιασμένος με κατάλληλο σύστημα εξαερισμού ώστε να αποκλείεται η ανάμιξη του καπνού και των προϊόντων του με τον υπόλοιπο χώρο της επιχείρησης καθώς και με τον αέρα που κυκλοφορεί στο σύστημα εξαερισμού του υπόλοιπου κτιρίου.

(δ) Να λαμβάνονται εντός του χώρου καπνιζόντων, τα κατάλληλα μέτρα απαγωγής του καπνού καθώς και μέτρα για πρόληψη πυρκαγιάς.

2. Να έχει καταβληθεί Τέλος Καπνιζόντων που αναλογεί στο εμβαδόν του χώρου καπνιζόντων.

Άρθρο 3

Υπόχρεα πρόσωπα για την απόδοση του Τέλους Καπνιζόντων

Οι ανωτέρω επιχειρήσεις, όταν λειτουργούν χώρους καπνιζόντων εντός αυτών έχουν την υποχρέωση απόδοσης Τέλους Καπνιζόντων στη Φορολογική Διοίκηση.

Άρθρο 4
Υπολογισμός του Τέλους Καπνιζόντων»

Το Τέλος Καπνιζόντων είναι ετήσιο και το ύψος του ορίζεται στο ποσό των 200 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο του χώρου που λειτουργεί ως χώρος καπνιζόντων.

Άρθρο 5
Τρόπος και χρόνος απόδοσης του Τέλους Καπνιζόντων

1. Το Τέλος Καπνιζόντων αποδίδεται στη Φορολογική Διοίκηση με την υποβολή δήλωσης, το έντυπο της οποίας περιλαμβάνεται στο Παράρτημα της παρούσας και αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής.

2. Η δήλωση υποβάλλεται από τον ιδιοκτήτη ή το νόμιμο εκπρόσωπό της.

3. (α) Η δήλωση υποβάλλεται άπαξ ετησίως, έως την 31η Δεκεμβρίου κάθε έτους και αφορά στην λειτουργία του χώρου καπνιζόντων για το επόμενο έτος.

(β) Επιχειρήσεις που δημιουργούν για πρώτη φορά χώρους καπνιζόντων μετά την λήξη της παραπάνω προθεσμίας, καταβάλλουν εμπρόθεσμα το αναλογούν ετήσιο τέλος καπνιζόντων πριν την έναρξη λειτουργίας των χώρων αυτών.

4. Μέχρι την υποστήριξη της ηλεκτρονικής υποβολής, η δήλωση απόδοσης Τέλους Καπνιζόντων υποβάλλεται σε έντυπη μορφή από τα πρόσωπα που είναι υπόχρεα για την απόδοσή του, στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. φορολογίας εισοδήματος της επιχείρησης σε δυο (2) αντίτυπα, εκ των οποίων το ένα παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και το άλλο παραδίδεται στον υπόχρεο.

5. Τα έσοδα από την είσπραξη του τέλους κατατίθενται στον κωδικό αριθμό εσόδων 1253 «ετήσιο τέλος για τη λειτουργία χώρων καπνιζόντων» του κρατικού προϋπολογισμού.
Άρθρο 6

Έναρξη και λήξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων

Η λειτουργία του χώρου καπνιζόντων άρχεται με την καταβολή του Τέλους Καπνιζόντων και λήγει την 31η Δεκεμβρίου του έτους για το οποίο αυτό έχει καταβληθεί. Η απόδειξη καταβολής του Τέλους Καπνιζόντων αποτελεί απόδειξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων.

  Άρθρο 7

Επιβολή κυρώσεων

Ο υπόχρεος οφείλει να επιδεικνύει την απόδειξη καταβολής του ειδικού τέλους, μαζί με την άδεια ίδρυσης και λειτουργίας του καταστήματος, σε κάθε έλεγχο από τις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές.

Σε περίπτωση διαπίστωσης από τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης εκπρόθεσμης υποβολής δήλωσης ή η μη υποβολής δήλωσης ή ανακριβούς υποβολής δήλωσης απόδοσης Τέλους Καπνιζόντων, έχουν εφαρμογή κατά περίπτωση οι σχετικές διατάξεις του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013), όπως ισχύουν.
Ειδικότερα στην περίπτωση που τα όργανα της Φορολογικής Διοίκησης διαπιστώνουν την μη υποβολή δήλωσης Τέλους Καπνιζόντων, ενημερώνονται άμεσα οι αρμόδιες για τη βεβαίωση των παραβάσεων και την επιβολή κυρώσεων αρχές στις περιπτώσεις μη εφαρμογής των διατάξεων περί απαγόρευσης καπνίσματος που καθορίζονται με την κοινή υπουργική απόφαση 104720/2010 (Β΄ 1315).

Άρθρο 8

Σήμανση περί απαγόρευσης καπνίσματος

Στους λοιπούς χώρους των στεγασμένων κέντρων διασκέδασης με ζωντανή μουσική, των καζίνο και των καταστημάτων όπου νομίμως διεξάγονται τυχερά παίγνια, εντός των οποίων δεν έχουν δημιουργηθεί χώροι καπνιζόντων κατά τα ανωτέρω, πρέπει να τοποθετηθεί σήμανση ότι απαγορεύεται πλήρως η χρήση προϊόντων καπνού και συναφών προϊόντων, όπως ορίζονται από τις διατάξεις του ν. 4419/2016 (Α΄ 174).

Για τους λοιπούς χώρους όπου απαγορεύεται το κάπνισμα ισχύουν τα προβλεπόμενα από την κοινή υπουργική απόφαση 104720/25.8.2010 (Β΄ 1315).

  Άρθρο 9

Μεταβατικές διατάξεις

Εξαιρετικά, προκειμένου για την νόμιμη λειτουργία του χώρου καπνιζόντων για το έτος 2019 εφόσον κατά την έναρξη ισχύος της παρούσας έχει ήδη καταβληθεί τέλος για περίοδο που εκτείνεται και στο έτος αυτό, ισχύουν τα εξής:

I. Υπόχρεοι που προέβησαν στην ανανέωση του ετήσιου Τέλους Καπνιζόντων για την περίοδο από 1.7.2018 έως 30.6.2019, πριν την έναρξη ισχύος της παρούσας, θα πρέπει να υποβάλλουν δήλωση έως την 31.3.2019 και να καταβάλουν το μισό του αναλογούντος τέλους, υπολογιζόμενο σύμφωνα με το άρθρο 4 της παρούσας, προκειμένου να διασφαλιστεί η νόμιμη λειτουργία του χώρου για ολόκληρο το έτος 2019.

II. Υπόχρεοι που κάνουν έναρξη λειτουργίας χώρου καπνιζόντων μετά την έναρξη ισχύος της παρούσας και εντός του τρέχοντος έτους (2019), υπολογίζουν και καταβάλλουν το Τέλος Καπνιζόντων σύμφωνα με τις διατάξεις της παρούσας.

  Άρθρο 10 
ΕΝΑΡΞΗ ΙΣΧΥΟΣ

Η ισχύς της παρούσας αρχίζει από τη δημοσίευση της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  

Άρθρο 11

ΚΑΤΑΡΓΟΥΜΕΝΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ.

Από την έναρξη ισχύος της παρούσας καταργείται η με αριθμ. πρωτ. Υ1/Γ.Π.οικ. 134274/23.11.2011 (Β΄ 2931) κοινή υπουργική απόφαση, καθώς και κάθε άλλη απόφαση που ρυθμίζει τα ανωτέρω.

Υφυπουργός Οικονομικών    
ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΑΝΑΤΣΙΟΥ
Υγείας
ΑΝΔΡΕΑΣ ΞΑΝΘΟΣ