«Αρσενικό Νάξου» Διάκριση η αναγνώριση ΠΟΠ στο τυρί

Διάκριση για τη Νάξο η αναγνώριση ΠΟΠ στο τυρί «Αρσενικό Νάξου»

Mια νέα προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη για την Ελλάδα, ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Την αίτηση καταχώρισης του «Αρσενικού Νάξου» στο μητρώο των προστατευόμενων ονομασιών προέλευσης (ΠΟΠ), ενέκρινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Το «Αρσενικό Νάξου» είναι ένα ώριμο, σκληρό τυρί που παρασκευάζεται παραδοσιακά από μη παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ξεχωρίζει από τα άλλα τυριά χάρη στην έντονη, πικάντικη και αλμυρόγλυκη γεύση του.

Το «Αρσενικό Νάξου» παράγεται και ωριμάζει σε διάφορες κοινότητες της Νάξου και των Μικρών Κυκλάδων. Η διαδικασία παραγωγής του συνδέεται στενά με τις γνώσεις των τυροκόμων, οι οποίοι είναι σε θέση να γνωρίζουν τον χρόνο τυροκόμησης λαμβάνοντας υπόψη τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής και τη σύσταση της χλωρίδας.