Ποιο λάδι είναι ασφαλές για μαγείρεμα ; Ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο άκρως επικίνδυνα

Ποιο λάδι είναι ασφαλές για μαγείρεμα ; Ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο άκρως επικίνδυνα

Το πανεπιστήμιο του Leicester έκανε μια έρευνα, ανάμεσα σε 7 λάδια και έλαια, ώστε να εντοπίσει πιο από αυτά είναι πιο υγιεινά για τηγάνισμα και ποια όχι.

Οι κάτοικοι της περιοχής, χρησιμοποίησαν στη μαγειρική τους ηλιέλαιο, σπορέλαιο, αραβοσιτέλαιο, λάδι από ελαιοκράμβη, ελαιόλαδο (παρθένο και μη) και λίπος χήνας και στη συνέχεια παρέδωσαν τα υπολείμματα για εργαστηριακές αναλύσεις.

Ο καθηγητής Martin Grootveld και η ομάδα του ανέλυσαν τις διαφοροποιήσεις που είχε υποστεί κάθε λίπος από τις υψηλές θερμοκρασίες στο τηγάνισμα.

Το ελαιόλαδο αποτέλεσε την υγιεινότερη επιλογή, το οποίο πέρασε τις εξετάσεις με άριστα, ενώ ακολούθησε το βούτυρο και το λίπος χήνας.

Σε σημείο απαγορευτικό βρέθηκαν το ηλιέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Είχαν τόσα πολλά πολυακόρεστα που ο καθηγητής Grootveld είπε ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτά τα λάδια να θερμαίνονται πολύ, ποτέ να μην μαγειρεύουμε με αυτά και να τα τρώμε μόνο ωμά.